Binck

> lees meer

Markets.com

> lees meer

Bitcoin

> lees meer

Turbo's

Een turbo is een investeermogelijkheid die een investeerder de mogelijkheid geeft om zowel in te spelen op prijsdalingen als stijgingen. Dit is een mogelijkheid die zowel gebruikt kan worden bij aandelen, obligaties etc. Zo kan een investeerder beleggen met behulp Van Turbo's Short en Turbo's Long. Men investeert in een Turbo Short wanneer hij denkt dat de onderliggende waarde gaat dalen, daalt de onderliggende waarde dan stijgt uw Turbo Short in waarde. Turbo's Long werken precies omgekeerd. De waarde van een Turbo Long stijgt wanneer de onderliggende grens stijgt. Op iedere beweging kan de investeerder dus inspelen. Om dit proces in goede baan te leiden wordt er gebruik gemaakt van een stoploss. Dit is een veiligheidsmaatregel die is ingebouwd om ervoor te zorgen dat een investeerder nooit zijn inzet kan verliezen bovenop zijn inzet. Investeert een persoon bijvoorbeeld €100,-. Dan kan hij nooit meer dan €200,- verliezen (= -€100,-)

Beleggen in Turbo's

Turbo's zijn altijd vastgesteld op de onderliggende waarde van een belegging. Men heeft 2 manieren waarop hij op deze onderliggende grens in kan spelen. Beide manieren zijn geschikt wat betreft het maken van winst. Welk beleggingsmogelijkheid u kiest hangt af van hetgeen wat u denkt dat de belegging gaat doen. De prijs van een Turbo hoeft niet volledig door de belegger te worden gefinancierd. De bank betaald namelijk ook een deel van een turbo. Als vergoeding vragen ze van de belegger een bepaald rentepercentage dat ieder jaar aan de bank betaald moet worden. Dit is de belegger verplicht te betalen, ook wanneer er verlies is geleden. Het is aan de belegger de keuze om de bank mee te laten financieren.

Soorten Turbo's

Naast de eerder besproken Short Turbo's en Long Turbo's zijn er nog twee verschillende vormen van Turbo's. Dit zijn namelijk de speeders en de mini-future calls.

  • Bij Limited speeders is de stoploss gelijk aan het financieringsniveau. Bij het vaststellen van de stoploss wordt een einddatum vastgesteld waarbij wordt gekeken naar de stand op dat moment.
  • Bij Quanto speeders worden de risico's automatisch gedekt door de bank. Hierdoor loopt de belegger geen risico bij een dalende of stijgende wisselkoers. Wel moet er natuurlijk het rentepercentage betaald  worden.