Etoro

> lees meer

Binck

> lees meer

Bitcoin

> lees meer

Aandelen

Een aandeel is een bepaald middel dat uitgekeerd wordt aan de investeerder die hem een aantal rechten geeft tot een vennootschap. In principe is het zo dat alle aandeelhouders van een bedrijf samen de eigenaar zijn van een vennootschap, hoewel dat juridisch natuurlijk anders ligt. Een aandeel geeft simpelweg de een 'aandeel' in het bedrijf waarbij men meelift op de winst en het verlies van de onderneming waarin deze geïnvesteerd heeft.

Beleggen in aandelen

Als aandeelhouder bent u in principe de persoon die fungeert als kapitaalverschaffer. U koopt uw zelf weliswaar in binnen het bedrijf. U profiteert van de winst die een onderneming maakt, maar bij verlies heeft dit ook gevolgen voor uw investering. De resultaten die een bedrijf behaald zijn niet altijd afhankelijk van de resultaten van het bedrijf. De markt waarin een bedrijf werkzaam is, een dip in de economie kan al desastreuze gevolgen hebben voor een bedrijf, dus ook voor uw investering. Het is van belang dat u uw zelf goed in leest met de markt waarin een bedrijf werkzaam is, en de voor- en nadelen van het investeren met behulp van aandelen.

Winst behalen op aandelen

Een investeerder kan winst behalen door zijn aandelen voor een hogere koers te verkopen dan voor de prijs waarvoor de investeerder deze gekocht heeft. Daarnaast kan een investeerder winst behalen door de dividend die na een bepaalde periode uitgekeerd kan worden. Dividend is een uitkering die de ondernemer betaald aan de aandeelhouder. Vaak is dit een percentagegetal dat vooraf in de overeenkomst is genoemd. Daarnaast kan dividend ook worden uitgekeerd in meerdere aandelen. Het is aan de investeerder de keuze welke deze het liefst zou ontvangen.